. EEN PORTRET VAN KALMTE – TranQuini

EEN PORTRET VAN KALMTE

Honderd meter onder de oppervlakte van de oceaan is het vrijwel compleet donker. De druk die word uitgevoerd op je lichaam is 13 keer sterker dan aan het oppervlak. Het is ijskoud, je bent minstens anderhalve minuut verwijdert van het oppervlak en zo goed als buiten adem. Je longen zijn verhard om je borstholte te beschermen om niet verpletterd te worden, en omdat je weinig lucht in je longen hebt om je naar boven te trekken, kost het twee keer zo veel moeite om daar te komen. Klinkt als een nachtmerrie, toch? Niet voor Guillaume Nery, wereldberoemd free-diver, die zegt zich fantastisch te voelen in deze bizarre diepten.

Wanneer je boven water onder dit soort druk zou staan, is je natuurlijke reactie om te vechten en weerstand te bieden. Maar volgens Nery, die meerdere malen dieper is gezwommen dan 100 meter, moet je precies het tegenovergestelde doen. Je moet je hersenen ervan overtuigen compleet te ontspannen en kalm te blijven.

Anders dan de meeste extreme sporten, die hoge levels van adrenaline vereisen, is er bij vrijduiken juist complete ontspanning van lichaam en geest nodig. Zoals hij het zegt: ‘je moet jezelf vertellen dat de natuur en de elementen sterker zijn dan jij. Je moet voelen hoe het water je verplettert. Ik accepteer die druk en laat me hierin meegaan.”

Hij stelt ook dat het ongelofelijk belangrijk is om positief te blijven en je gedachten niet te laten afdwalen naar doemscenario’s, waardoor je alleen maar in paniek kunt raken en die je gek maken. Het is belangrijk compleet gefocust te blijven op het nu en te kijken naar wat je op dit moment in de hand hebt. “Kijk nooit naar de oppervlakte, niet met je ogen of met je geest”, zegt Nery.

Free diving laat ook het belang van een goede ademhaling zien. Wanneer je je hierop focust zorgt dit ervoor dat je kalm blijft en in het moment, en in het geval van free divers geeft het de mogelijkheid om een universum onder water te ontdekken waar niet veel anderen de mogelijkheid voor krijgen. 

Door het toepassen van mentale technieken zoals hierboven omschreven, kunnen Nery en free divers zoals hij tot zulke dieptes zwemmen waarvan dokters en psychologen dachten dat ze onmogelijk te bereiken waren. De sport blijft bewijzen wat de ongelofelijk kracht van je geest zijn.

Dus de volgende keer als je begint te stressen voor een belangrijke presentatie, een examen moet doen, of iemand je afsnijdt in het verkeer, denk eraan om een diepe teug adem te nemen, te ontspannen, rustig te blijven, in het nu te blijven en een blikje TranQuini te drinken. Je zult verbaast zijn over wat je dan allemaal kunt bereiken.

Misschien vind je dit ook leuk...