. Gedachtenspelletjes spelen – TranQuini

Gedachtenspelletjes spelen

De sportwereld bestaat niet langer alleen uit grote kleerkasten die elkaar K.O. proberen te slaan. De moderne sport is genuanceerder en er komt meer bij kijken dan slechts het heen en weer schieten van een voetbal met verschillende teams. Mensen maken nu gebruik van vele verschillende praktijken om hun succes te bevorderen. Iets dat steeds populairder wordt bij sportsterren over de gehele wereld is visualisatie: iets dat golfers al toepassen sinds de jaren 70.

Wees positief en ga ervoor.

Ze voegt toe dat met gerichte beeldvorming, geestelijk oefenen en andere dergelijke technieken de efficiëntie en effectiviteit van je training kan worden verbeterd.

De zesvoudige kampioen Nick Faldo gelooft heilig in visualisatie. De golfer noemt het “het meest krachtige dat mensen kunnen doen.” Jack Nicklaus, Tiger Woods en de huidige wereldkampioen Jordan Spieth gebruiken allemaal verschillende vormen of technieken van visualisatie om het meeste uit hun spel te halen.

Visualisatie wordt echter niet alleen beoefend door golfers. Sporticonen zoals Mohammad Ali en Pele zweren erbij en recenter heeft de aanvaller voor Engeland en Manchester United, Wayne Rooney, ook aangegeven er gebruik van te maken. “Ik ligt de nacht voor de wedstrijd in bed en zie dan voor me hoe ik goals maak of goed presteer,” heeft hij eens aangegeven. “Je probeert jezelf in dat moment te plaatsen en je goed voor te bereiden.”

“Middels levendige beeldvorming kan een atleet zich geestelijk voorbereiden. Het zelfvertrouwen groeit, er is meer concentratie en je kunt helderder en sneller denken. Zo kunnen ze zich voorbereiden op alle mogelijke situaties,” aldus sportpsycholoog Dr Steve Bull in The Telegraph. “Hoe levendiger het beeld, hoe effectiever je hersenen je spieren kunnen klaarstomen om diezelfde fysieke en technische handelingen in een echte wedstrijd te verrichten.”

Dat betekent niet dat je op de bank kan blijven zitten en dromen van een beter leven, meer salarisverhoging of een dunnere taille. Het betekent wél dat je kunt leren van de sportwereld en je je hersenen kunt gebruiken om een positieve verandering teweeg te brengen in je leven. En zoals in Psychology Today wordt aangegeven: “Uit onderzoeken blijkt nu dat je door geestelijk te oefenen meer motivatie en zelfvertrouwen krijgt en dat je efficiënter wordt. Ook wordt je motoriek beter, bereidt je je hersenen voor op succes én raak je beter in de flow.”

De volgende keer dat je dus iedereen verbaasd wilt doen staan, adem je diep in, ontspan je, wees je positief en kijk je toe hoe je visie werkelijkheid wordt.

Misschien vind je dit ook leuk...